Domů Seznamy Mapy Historie

Seznam ulic

PLZEŇSKÁ

Katastr

Zábřeh, Hrabůvka, Hulváky, Nová Ves, Stará Bělá, Nová Bělá
Popis ulice
  • Významná ostravská komunikace směrem na jih, která vznikala etapovitě jako součást silnice I/58.
  • Původní ulice vznikla roku 1940, kdy byl její, tehdy nově vystavěný, severní úsek z Hulváků (dnešní ulice U Koupaliště) sloučen v Zábřehu s vyprojektovanou částí ulice Palkovského a ulicemi U Výhybky a Škroupova. Střední část byla tehdy řešena jen projekčně a vedla k nepojmenované silnici do Staré Bělé postavené roku 1937 (úsek kolem Bělského lesa).
  • Roku 1943 byla zahájena výstavba úseku ulice od letiště v Hrabůvce přes katastr Staré a Nové Bělé až k hranicím města, pro nedostatek pracovních sil ale pokračovala výstavba velmi pomalu. Úsek ve St. Bělé byl dostavěn kolem roku 1955 a úsek v N. Bělé vznikl až kolem roku 1960.
  • V letech 1956 - 1960 byl severní úsek ulice významně přebudován a rozšířen (vystavěna byla i tramvajová trať) a v Hulvákách byl navíc i přeložen na nově vybudovaný úsek Hulváckým lesem k vodárně v Nové Vsi.
  • Roku 1964 pak vznikl v rámci výstavby Polanecké spojky nový úsek budoucí ulice Plzeňské, tehdy ještě přeložka jižní části ulice Horní. Již tehdy se také začala řešit možná změna původně plánované trasy ulice v Zábřehu.
  • Ale až v roce 1969 bylo schváleno přejmenování ulice Březí (po jejím přestavění) na součást nové trasy Plzeňské a započala stavba nového silničního náspu skrz starou zástavbou Zábřehu, jež si vyžádala demolice asi 70 objektů (dokončeno 1975).
  • V letech 1979 - 1992 byla severní část Plzeňské společně s jižní částí ulice Horní přejmenována na třídu Stalingradských hrdinů jako ukázková moderní městská komunikace.

Vývoj pojmenování ulice
1940 Plzeňská (Pilsner Straße)
Podle plánované silniční magistrály "dálnice Ostrava-Plzeň", které měla být tato ulice součástí (silnice I/58).

V roce 1992 bylo také navrženo místo obnovení názvu Plzeňská na severní části tehdejší tř. Stalingradských hrdinů její přejmenování na Masarykovu třídu.


Vývoj průběhu ulice
původní průběh ulice.
byl název prodloužen do Staré a Nové Bělé na další hotové i chystané úseky.
byl přeložen úsek ulice v Hulvákách na tehdejší ulici Lesní a opuštěný úsek byl přejmenován na ulici U Koupaliště, severní úsek ulice byl také významně přebudován a rozšířen. Dále byl dobudován úsek ulice ve Staré a Nové Bělé a pokračováním po ulici Brušperské, původní jižní úsek v N. Bělé byl sloučen do nového průběhu ulice Krmelínské.
byl pro Zábřeh schválena nový průběh, který sloučil ulici Březí a nový úsek ulice Horní. Opuštěný úsek pak zůstal přejmenován na ulici Mňukovu.
byl dobudován nejsložitější úsek ulice středem staré zástavby Zábřehu a ulice tak získala svůj současný průběh.
byla celá moderní severní část oddělena do nově pojmenované třídy Stalingradských hrdinů.
byl obnoven původní průběh ulice před rokem 1979 zrušením třídy Stalingradských hrdinů.

Plány ulic:

Pohled do ulice prostřednictvím šikmých snímků


Domů Seznamy Mapy Historie